Pardubické školy změří síly v přípravě evropských pokrmů

 

Pardubice – Ochutnat speciality z různých koutů Evropy a přitom se inspirovat zdravou kuchyní. Takové je krédo letošního šestého ročníku Jak nám chutná Evropa, který již tradičně pořádá škola SVÍTÁNÍ, kde se vzdělávají žáci a klienti s mentálním a kombinovaným postižením. Akce se uskuteční v úterý 15. září od 13 do 15 hodin před Palácem Pardubice a slibuje návštěvníkům zdarma velkou gastronomickou podívanou. „Zveme všechny příznivce dobrého jídla, aby se k nám přišli inspirovat, ochutnat připravené speciality a vzájemně si předat recepty na chutné pokrmy.A samozřejmě, aby si s námiužili příjemné odpoledne plné zábavy vedoucí k prolnutí světů hendikepovaných a zdravých lidí,“ řekla ředitelka školy SVÍTÁNÍ a místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská.

Kromě soutěže základních a středních škol, které se utkají o Řád evropské vařečky, mohou návštěvníci zhlédnout bohatý doprovodný program v režii moderátorky Marie Schillerové. „V letošním roce jsme se rozhodli o něco více zaměřit na přípravu zdravých pokrmů, aby děti, mladí lidé a především jejich rodičevěděli, že můžou jíst chutně a zároveň prospívat svému tělu. Proto jsme pozvali již podruhé výživovou poradkyni Margit Slimákovou, která bude zájemcům radit, jak v tomto ohledu získat rovnováhu,“ dodala ředitelka školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská.

Diváci se budou moci inspirovat také praxí prostřednictvím dynamické AshtangaYogy pod vedením lektorky Drahomíry Bačkorové, či ukázkou přípravy nealkoholických koktejlů Labské hotelové střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice.Návštěvníkům se rovněž představí všechny tři umělecké soubory školy SVÍTÁNÍ. „Věříme, že se akce bude líbit všem zúčastněným, a že si z ní odnesou nejen tipy jak jíst zdravě a zároveň chutně, ale také překonají ostych v komunikaci s postiženými lidmi,“ uzavřela ředitelka školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská.