Pardubické dialyzační středisko se rozšířilo o další moderní dialyzační sál

 

Dialyzační středisko Fresenius NephroCare v prostorách Pardubické nemocnice prošlo v uplynulých měsících rekonstrukcí, která skončila právě v těchto dnech. Jejím výsledkem je rozšíření střediska o další moderní dialyzační sál s pěti lůžky, který pomůže s nedostačující kapacitou prostor pro pacienty s chronickým selháním ledvin.

Rekonstrukce, která si vyžádala celkové náklady zhruba jeden milion korun, spočívala v propojení čtyř menších skladovacích prostor v jednu místnost. Ta je vybavena nejen pěti dialyzačními monitory a lůžky, ale i novou linkou s pracovní plochou pro zdravotní sestry a televizními obrazovkami pro maximální komfort dialyzovaných pacientů. „Z kapacitních důvodů jsme museli přistoupit k využívání malých místností původně určených pro skladování jako malé dialyzační sálky. Tato situace však nebyla pro pacienty ani zdravotnický personál příliš optimální, proto jsem velmi rád, že proběhlá rekonstrukce tuto situaci řeší,“ říká primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích MUDr. Roman Štilec, Ph.D.

Dialyzační středisko s nefrologickou ambulancí v Pardubické nemocnici bylo uvedeno do provozu v roce 1994. V roce 1999 bylo pracoviště převzato stávajícím provozovatelem, společností Fresenius Medical Care, a stalo se tak součástí široké mezinárodní sítě dialyzačních středisek. Vybaveno nejmodernějšími dialyzačními monitory, které umožňují pokročilou a bezpečnou léčbu tzv. HighVolumeHDF (vysokoobjemovou hemodiafiltraci). Je zde vybudována moderní úpravna vody, která připravuje ultračistou vodu pro dialýzu. Pacienti mají také k dispozici klinickou psycholožku, sociální pracovnici a nutriční specialistky.