O kraniosakrální józe s Lucií Uhlířovou

 

_DSC8293

Lucie Uhlířová je dlouholetá lektorka meditace, cvičitelka kraniosakrální jógy a hlavně vynikající duchovní učitelka, která navazuje na učení buddhismu a inspiruje své okolí k vyrovnanému a bdělému životu v lásce a soucitu.  Žije a pracuje v Pardubicích.

  • Jeden z trendů dnešní doby je určitá modifikace jógové cesty. Proč vzniká tolik nových druhů jógy?

Mohou za to požadavky doby, které jsou jiné než před deseti lety. Třeba power jóga by nikdy nevznikla, kdyby svalový korzet lidstva neochabl. A s kraniosakrální jógou je to stejné, je to odpověď na stále se zvyšující tempo a rostoucí nároky na lidskou psychiku; její cvičení vede ke zdravému fungování v této době a tempu.

  • Co tedy s kraniosakrální jógou můžu získat navíc?

Za minimální čas dosáhnete maximálního výsledku v podobě rychlé schopnosti uvolnit napětí a přepnout na klid. Přitom dobře posilujete své přirozené, ozdravné mechanizmy i svaly.

  • Jak se to dělá oproti třeba hathajóze?

Používáme základní hathajógové pozice, ale v nich zapojujeme speciální pumpování, které umí rozproudit naše lymfatické a kraniosakrální cesty. Cvičení zahajujeme relaxací na tzv. spouštěči klidového bodu a díky tomu se rychle a snadno dostanete do „Floou“. Tedy pocitu hlubokého uvolněného klidu mysli, a to i když přiběhnete na cvičení přímo z práce.

  • Stále se zde mluví o slovu, kterému nerozumím: kraniosakrální. Co to je?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ještě do minulého roku byl tento pojem něčím, co nelze vědecky prokázat. Existuje spojení mezi craniem/lebka/ (počeštělý výraz „kranium“) a sakrem/kost křížová/,které se projevuje rytmem nejvzácnější tekutiny v lidském těle, a to mozkomíšního moku pulzujícího v páteři. Vědci na Kodaňské univerzitě, konkrétně tým Steva A. Goldmana, dokázali, že mozek není soběstačný v odbourávání škodlivin, ale spoléhá se na takzvaný glymfatický systém. Ten v noci mozkomíšním mokem čistí mozek a ve dne nese s sebou cukry a hormonální a jiné potřebné látky pro chemii zdraví a radosti. Bohužel se může při nedostatku spánku či dlouhodobém stresu vytvářet v těchto cestách plak a díky tomu vznikají mnohá neurologická onemocnění, chmury či deprese. A pro blaho tohoto systému, ať už ho nazýváme glymfatickým či kraniosakrálním, cvičením kraniosakrální jógy činíme maximum.

  • Co mohu pro tento systém učinit navíc kromě cvičení?

Nejvíce pomáhají všechny formy relaxace pro uvolnění napětí těla, meditace, ale hlavní je kvalitní spánek. Tím je pak daná dobrá schopnost proudění v pojivových tkáních a glymfatickém systému. Tyto tkáně a systémy však potřebují dostatečně zásobovat vodou, takže dlouhodobá dehydratace je něco, co snižuje produkci mozkomíšního moku i elasticity pojivové tkáně. Také smích a trénování pozitivních emocí dokáže divy.

  • Co ještě jiného je možné v kraniosakrální józe objevit?

Určitě stopy thajské masáže. Protože jsme zjistili, že právě dotek nám chybí nejvíce a díky tomu máme často vysokou hladinu stresového hormonu. Všichni účastníci si na vzájemné masáže zvykli velmi rychle a často to, co se v hodinách naučí, praktikují i při partnerské masáži doma.

  • Emoce se podle Tebe dají cvičit stejně, jako se trénují svaly. Praktikuješ to také v kraniosakrální józe?

Ano na konci každé hodiny je chvilka i na aplikované meditace, kde se třeba můžete naučit, že radost, milující laskavost a soucit namíchají koktejl vyrovnanosti. Taky v průběhu hodiny je čas pro ásanu smíchu. Ta nejpřirozeněji uvolňuje pojivové tkáně.

  • Jaká je časová dynamika hodiny?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cvičí se hodinu a půl, ze začátku ideálně dvakrát týdně. Je to silné cvičení, po kterém přetrvává klid. Druhý den se pak lépe koncentrujete a cítíte jakousi svěžest v páteři. Hodina probíhá tak, že se střídají ásany a úplné uvolnění, aby centrální nervová soustava mohla zareagovat na to, co se s tělem odehrálo. Součástí jsou také sezónní cvičení.

  • Můžeš mi nějak přiblížit tu sezónnost? V čem to spočívá?

Dnes se hodně cvičí orgánová sestava, ale tohle funguje na jiném principu: Povolujeme fascii speciální manuální metodou právě nad orgánem, který v tom ročním období právě pracuje na maximum. Hlavní je použití ásan, na jaře volíme spíše protahovací a posilovací. Trénujeme také oční cviky, které si mohou ti, co to potřebují, cvičit i mimo toto období. Provádíme masáž hlavy, v tomto období obzvláště účinnou díky působení na jarní meridiány. Myslím, že je to komplexní a ucelené cvičení, ale o tom zas třeba jindy.

  • Co je posláním kraniosakrální jógy?

Vytvářet podmínky k návratu do své přirozenosti a ukazovat cestu k vnitřní radosti bez zevní příčiny. Mnoho utrpení si způsobujeme sami svou myslí, a tak se učíme, jak si vyčistit mozek.

  • Je toto cvičení vhodné pro seniory a lidi se zdravotním postižením, třeba i na invalidním vozíku?

Mé tělo má taky hendikep, který je důsledkem mých horolezeckých aktivit v raném mládí. A třeba hendikep nekvalitního dýchání mají téměř všichni a hned po něm následuje problém se strnulostí těla, která je příčinou mnoha potíží. A hendikep toho, že vlastně nevíme, kým opravdu jsme, ztotožňujeme se s myslí a tělem a štěstí hledáme v pozlátku světa, ten máme úplně všichni. J

Pro jógu „zdravé“ tělo není podstatné –  jóga je totiž vše, co se dělá s bdělou soustředěnou myslí v přítomném okamžiku. Platí zde jedno stálé pravidlo: každý zaměří pozornost na sebe a cviky dělá s ohledem na své možnosti. Sama jsem si vyzkoušela, že jen pouhé zklidnění, či práce s myslí mohou i tělu výrazně pomoci k uvolnění.

  • Mohou si zájemci zacvičit jógu přímo s Tebou?

AND_0128Ano, můžeme se potkat na večerních cvičeních a víkendech v Pardubicích. Pod svá křídla nás zde vzalo integrační centrum Kosatec. Zájemci se mohou podívat na www. kraniosakralnijoga.cz , kde naleznou všechny aktuální informace.

  • A jak vypadá Tvá  práce?

Připravujeme české vydání knihy o kraniosakrální józe, které by mělo spatřit světlo světa v roce 2017, a školíme nové lektory této jógy. Doufám, že tento směr jógy, který je unikátním spojením vědy a starobylých systémů,  přinese tělu i mysli přesně to, co je v dnešní uspěchané době potřebné pro zdraví a pohodu.