Výstupy z projektu „Podpora pracovního uplatnění pro osoby se zrakovým postižením v Pardubickém kraji“

 

logo_esf

Závěrečná tisková zpráva

 

Výstupy z projektu „Podpora pracovního uplatnění pro osoby se zrakovým postižením v Pardubickém kraji“

 

Popis projektu

Vznik a realizace projektu (CZ. 1.04/3.3.05/75.00001), který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR, byla ovlivněna dvěma hlavními důvody – velmi obtížné vyhledávání zaměstnávání pro osoby se zrakovým postižením (dále ZP) bez komplexní podpory a malý zájem zaměstnavatelů vytvářet nová pracovní místa pro osoby se ZP.

Smyslem projektu, jehož realizace je datována od 1.6.2012 do 31.5.2014, bylo tedy nabídnout systém komplexní podpory osobám se zrakovým postižením, které hledají zaměstnání, přičemž byly použity již úspěšně odzkoušené nástroje spolu s dalšími novými aktivitami. Cílovou skupinou projektu byly osoby se ZP ve věku 18 – 65 let, žijící v Pardubickém kraji. Projekt rovněž zahrnoval podporu zaměstnavatelům, kteří pro uživatele vytvořili nová pracovní místa.

Cíle projektu

Hlavním cílem projektu bylo vytvoření podmínek pro konkrétní umístění osob se ZP na trh práce formou na sebe navazující podpory vedoucí od motivace přes identifikaci vhodných míst a vzdělávání až po podporu při hledání práce a na samotném pracovišti.

Dílčími cíli bylo především motivovat k aktivnímu přístupu při hledání zaměstnání osoby se ZP, identifikovat potřeby osob se ZP ve vztahu k zaměstnání, získání dovedností nezbytných pro nalezení a udržení si zaměstnání, zvýšit kvalifikaci osob se ZP, zajistit technologickou podporu při hledání zaměstnání, motivovat zaměstnavatele k vytváření nových pracovních míst pro lidi se ZP aj.

Celkové hodnocení projektu

Projekt vytvářel podmínky pro profesní a osobnostní rozvoj osob se ZP především aktivitami, v rámci kterých si lidé se ZP zvyšovali kvalifikaci a připravovali se na zaměstnání. Dále projekt umožnil finančně i nefinančně podpořit zaměstnavatele, kteří vytvořili nová pracovní místa pro uživatele projektu tedy pro lidi se ZP. TyfloCentrum Pardubice vytvořilo systém komplexní podpory, který zahrnoval podporu při hledání zaměstnání, při zaměstnávání samotném, možnost vzdělávání a rekvalifikace, job clubu, konzultací pro zaměstnavatele včetně přímé finanční podpory aj. Tento systém dovolil zkombinovat tyto nástroje tak, aby podpora byla co nejefektivnější.

Po dobu realizace (červen 2012 – květen 2014) využilo aktivit projektu 35 osob se ZP. Již odzkoušené nástroje, jako vzdělávací kurzy zaměřené na komunikační dovednosti, sebeprezentaci, PC kurzy aj. potvrdily, že jsou stále zapotřebí. Důležité byly převážně proto, že se přímo zaměřovaly na kompenzaci zrakového handicapu a vyrovnání vůči běžné populaci. Výstupem z kurzů je více než 70 absolventů (osobokurz), kteří si doplnili své znalosti či získali novou kvalifikaci.

Nové nástroje jako například videovizitky, sklidily pozitivní ohlas jak u uživatelů, tak i u zaměstnavatelů, kterým byly prezentovány. Byly hodnoceny jako funkční nástroj sebeprezentace, který odpovídá požadavkům stávající doby a nese informace důležité pro zaměstnavatele. V rámci realizace projektu bylo vytvořeno 10 videovizitek. Videovizitky byly jedním z nově vytvořených produktů projektu.

Dalším novým nástrojem a zároveň produktem projektu byly kurzy přípravy na samostatně výdělečnou činnost, které si vyžádali samotní uživatelé, nicméně se nepodařilo v rámci projektu žádnou novou osobu samostatně výdělečně činnou vytvořit (dále OSVČ). Uživatelé, kteří měli o kurzy zájem, se často zalekli administrativy a povinností s touto činností souvisejících.

Velmi využívanou aktivitou byl job club – tedy prostředí, kde se konzultovaly zkušenosti se zaměstnavateli, prováděly se nácviky přijímacích pohovorů, upravovaly se životopisy, motivační dopisy. Lidé se ZP měli k dispozici PC vybavené speciálními softwary, které jim umožnily s nimi pracovat (např. si samostatně vyhledávat inzerovaná volná pracovní místa) aj. Celkem aktivitu využilo více než 25 lidí se ZP.

Zaměstnavatelé byli v rámci projektu podporováni jak finanční, tak i nefinanční formou. Jestliže zaměstnavatel vytvořil pro uživatele projektu nové pracovní místo v rozsahu 0,5 – 1,0 úvazku po dobu minimálně 6 měsíců, mohl v rámci realizace projektu čerpat finanční příspěvek na mzdové náklady (včetně pojištění) ve výši 9 700 Kč při plném úvazku na dobu 6 měsíců. Této podpory využilo 8 zaměstnavatelů, kdy bylo vytvořeno celkem 10 nových pracovních míst pro lidi se zrakovým postižením v Pardubickém kraji. Kromě finanční podpory využívali zaměstnavatelé i nefinanční podporu, která obsahovala možnost konzultací ohledně tvorby a udržení pracovního místa pro ZP (analýzu pracovního místa), asistenci na pracovišti aj.

Realizace projektu v neposlední řadě ukázala, že sebelepší nástroj či aktivita se však neobejde bez dostatečné motivace samotných lidí se ZP. Jen motivovaný člověk se ZP, nutno říci s neutuchajícím optimismem a „chutí“ účastnit se několikaterých výběrových řízení, naučený vyrovnat se s neúspěchem a přitom stále motivovaný zkoušet to znovu a znovu, má šanci uplatnit se na otevřeném trhu práce. Projekty, jako byl tento, jim ve snažení získat zaměstnání mohou pomoci, mohou poskytnout potřebnou oporu a tím zvýšit možnosti lidí se ZP uplatnit se na trhu práce.

 

Realizátor projektu
TyfloCentrum Pardubice, o.p.s., nábř. Závodu míru 1961, Pardubice, 530 02, IČ: 25997343

Kontaktní osoba
Mgr. Zuzana Dostálová, manažerka projektu tel.: 466 500 615,
e-mail: dostalova@tcpce.cz